Geçmişten günümüze lüks ve zarafetin simgesi kabul edilen saten kumaşın en karakteristik özelliği parlak bir ön yüzeye ve mat bir arka yüzeye sahip olmasıdır.
Kaygan pürüzsüz bir yüzeye ve ipeksi bir yumuşaklığa sahip olan saten, başta abiye gece elbiseleri ve gelinlik olmak üzere birçok hazır giyim ürününde kullanılır. Bu özel kumaşın bir başka yaygın kullanım alanı ise ev tekstili ürünleri ve iç dekordur.
Abiye giyimin önde gelen kumaş tedarikçilerinden Erler Tekstil, kurulduğu 1992 yılından bu yana koleksiyonlarında saten kumaşın birçok çeşidine yer veriyor. Erler Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Özvar’ın kumaş tanıtım videoları arasında saten kumaş türleri ve özellikleri hakkında pratik bilgiler içeren seri de bulunuyor. Erler Tekstil’in Osmanbey ve Ümraniye mağazalarında sürekli satışta olan İpeksi Saten, İnce Mikro Likra Saten, Bosna Saten, Bora Bora Saten, Diamond Saten, Bahama Saten, Marco Miotti Cady olarak bilinen Anver Saten kumaşları hakkında fikir sahibi olmak isteyenler bu video serisine göz atabilir veya erlerlumas.com adresini ziyaret edebilir.
VIDEO
SATEN DOKUMA
Saten örgüsü, bir çözgü ipliğinin üzerinden dört veya daha fazla atkı ipliği veya bunun tam tersi bir atkı ipliği üzerinden dört veya daha fazla çözgü ipliği geçmesi ile karakterize edilir. Dokumada, çözgü ipliği sabittir; atkı ipliği veya iplikleri çözgülerin üstünden ve altından dokunur. Saten, kullanılan elyafla değil, filaman uzunluğuyla tanımlanır. Farklı elyaflarla üretilen saten kumaş bugün özellikle uzun üretilen polyester ve suni ipek filamentlerle de üretiliyor.
SATEN KUMAŞ TARİHÇESİ
Saten kumaşın ortaya çıkışı tıpkı ipek gibi Çin’di. Başlarda sadece ipekle yapılıyordu. Adını ise Çin’in liman kenti Quanzhou için Arapların söylediği “Zaitun” sözcüğüne dayandığı tahmin ediliyor. Çin’den sonra Orta Doğu’da üretimi yapılan saten kumaşın Avrupa’da üretilmesi on ikinci yüzyılda İtalya’da başlar.
SATEN KUMAŞ ÖZELLİKLERİ
Saten örgüsü, bir çözgü ipliğinin üzerinden dört veya daha fazla atkı ipliği veya bunun tam tersi bir atkı ipliği üzerinden dört veya daha fazla çözgü ipliği geçmesi ile karakterize edilir. Düz dokuma kumaşlardan daha esnektir. Renkleri parlak ve canlıdır. Oldukça dökümlü bir yapısı vardır, tüylenme yapmaz. En dikkat çekici özelliği tek tarafı parlak, kaygan yüzeyli olmasıdır. Saten kırışıklığa dayanıklıdır; özellikle kalın satenler incelere göre daha az kırışan yapıdadır. Birçok düz dokuma kumaştan daha güçlü olan saten kumaş, yapısına göre kalın ve ince olarak tanımlanır. Saten dokumalar ipek, pamuk, yün, polyester ve naylon gibi filament lifleri kullanılarak her türlü renkte dokunur. Saten kumaşın kalitesi üretildiği ipliğe göre farklılık gösterir. İpek iplikle dokunanlar ipek saten olarak adlandırılır ve üst segmenttir. İpek miktarı yoğun olan saten kumaşlar pahalı kumaşlardır. Dokuma sıklığı diğerlerine göre daha çok olan ipek satenler, gömlek ve abiyeler için idealdir. Pamuk satenler ise gömleklerde, üst giyim, pijama, gecelik ve nevresim takımlarında tercih edilir. Serbest ve krep saten çeşitleri ise oldukça yumuşak ve parlak olan saten kumaş çeşitleridir.
VIDEO
SATEN KUMAŞ ÇEŞİTLERİ
Dokumada hangi elyafların kullanıldığına ve hangi tip saten örgüsünün tercih edildiğine bağlı olarak farklı saten kumaş türleri vardır. Antika, Baronet, Charmeuse, Krep Saten, Düşes Saten, Messaline, Polisatin, Terlik saten litarütüre girmiş en önemli saten kumaş türleridir. Ayrıca piyasada Serbest Saten, Anver Saten, Şarmöz Saten, Saten Döliyon ve Şarjen Saten gibi çeşitler de mevcut.
VIDEO
SATEN KUMAŞ KULLANIM ALANLARI
Saten dokuma kumaşlar hazır giyimden, iç dekorasyon ve ev tekstiline kadar birçok kullanım alanına sahiptir. İşte bunların en popüler olanları.
Gelinlik ve Gece Elbiseleri: Saten, güzel görüntüsü ve parlak dokusu nedeniyle gece elbiseleri ve gelinliklerde sıkça tercih edilir. Bunun dışında kadınlar için gömlek, etek, pantolon ve kız çocuğu elbiseleri üretilen saten kumaştan, erkekler için az da olsa gömlek, pantolon ve ceket üretilir.
Mobilya ve Döşeme: Satenin Avrupa’daki ilk kullanımlarından biri Versay Sarayı’ndaki dekoratif mobilyalar içindi. Saten bugün de mobilya sektöründe döşeme kumaşı olarak sıkça tercih edilen bir materyal. Esnek, kaygan ve parlak oluşu ise perde, yastık yüzü ve yatak çarşaflar için saten kumaşı ideal hale getiriyor.
Ayakkabı ve Çanta: Bale terlikleri, bazı abiye ayakkabılarının üst yüzey kaplaması, çanta detaylarında saten sıklıkla karşımıza çıkıyor.
Aksesuarlar: Bunların dışında birçok çeşidi bulunan saten kumaş eşarp, fular, kurdele, kravat, papyon, çanta ve aksesuar gibi birçok ürünü kapsayan geniş bir kullanım olanağına sahiptir.
VIDEO
SATEN KUMAŞIN OLUMSUZ YANLARI
Vücut hatlarını olduğu gibi yansıtır. Kusursuz tasarım ve dikiş kalitesi aradığı için zor bir kumaştır. Saten yumuşak ve kaygan bir kumaş olduğu için de dikiş işleminde en ufak bir dikkatsizlikte kayma olur. Giysiler kolayca bir yere takılıp iplik atabilir, deforme olabilir.
SATEN KUMAŞIN TEMİZLİĞİ
Kolay leke tutan bir kumaş türü olan saten, aynı şekilde kolay da temizlenen bir kumaştır. Sentetik elyaftan yapılmış satenler ve pamuktan yapılmış satenler yıkama talimatına uyarak elde veya makinede hasas döngüde yıkanabilirken, ipek satenler için kuru temizleme tercih edilmelidir. Saten hızlı ve çabuk kuruyan bir kumaş türüdür. Fakat kurutmak için sıkılmayacağını veya kurutucu tercih edilmeyeceğini unutmamak gerekiyor; çünkü her iki durumda da deforme olabilir.