Lüks Zarafet İpek Kumaş

İpek Kumaş Detayları

D. Ali Yıldız

Tarihte kraliyet ailelerinin, soyluların ve aristokratların da dahil olduğu kesim tarafından kullanıldığı için saygınlık göstergesi olarak kabul edilen ipek kumaş, günümüz moda dünyasında lüks ve zarafeti buluşturan giysilerde yaygın bir biçimde kullanılıyor.

%100 saf ipek kumaşlar, doğal parlaklığı, yumuşak dokusu, hafif esnek yapısı ve dayanıklılığı ile tekstil dünyasında özel bir yere sahiptir. Bugün, tekstil teknolojilerindeki gelişmelere paralel mukavemeti daha yüksek teknik kumaşlar üretilmiş olsa da doğal elyaflarla üretilen en güçlü tekstil malzemesi ipektir. Göz kamaştıran parlaklığı, insan tenini okşayan akışkan yapısı ve yumuşacık dokusu ile kadınlar için her dönem arzu nesnesi olabilmeyi başaran ipek kumaş, aynı zamanda binlerce yıllık bir ekonomik değer ve kültürü temsil ediyor. Bu makalede, saf ipek kumaşların özelliklerini, üretim sürecini ve kullanım alanlarını detaylı şekilde ele alacağız.

İpek Kumaş Nedir? 


İpek kumaş, ipekböceğinin koza yapmak için ürettiği doğal lifler kullanılarak dokunan lüks ve parlak bir kumaş türüdür. Bombyx Mori adlı verilen ipekböceğinin ürettiği doğal protein lifleri ince, güçlü ve parlaklığı ile ipek kumaşın benzersiz karakteristiğini oluşturur. Geçmişten günümüze farklı tekniklerle dokunan ipek kumaşların pürüzsüz yüzeyi ışığı yansıtma özelliğine sahiptir. Mükemmel bir akışkanlığa ve yumuşak bir dokuya sahip olan ipek kumaşlar doğal yapısı sayesinde yazın serin, kışın sıcak tutar. 

 

 

ERLER TEKSTİL’DE SAF İPEK KUMAŞLAR

 

1992 yılında kurulan ve oluşturduğu geniş koleksiyonları ile moda profesyonellerinin kumaş ihtiyacına cevap veren Erler Tekstil, ürün yelpazesindeki %100 saf ipekler ile başta moda tasarımcıları ve ‘haute couture’ giyinmeyi sevenler olmak üzere tüm moda severlerden ilgi görüyor.  Saf ipek koleksiyonuna bu sene farklı renkler ekleyerek ürün yelpazesini genişleten Erler Tekstil, her biri 20 ile 27 arası renk alternatifine sahip İpek Saten, İpek Drap, İpek Şifon İpek Mongol grubuyla lüks moda tutkunlarına hizmet veriyor. Yakın bir zamanda ise bu gruba İpek Krep ve China çeşitleri de eklenecektir. Güncel modaya uygun çarpıcı renklere sahip ipek kumaşlar, çoklu renk kullanımlarında ister ton sür ton ister zıt renk eşleştirmeleri ile etkileyici bir görünüm yaratıyor.

ipek kumaşlar

Erler Tekstil'in ipek kumaş koleksiyonlarını yakından görüp incelemek isteyenler Nişantaşı, Osmanbey ve Ümraniye mağazalarını ziyaret edebilirler. 'Online' alışveriş yapmayı tercih edenler için ise firmanın offical sitesi www.erlerkumas.com adresinde hizmet veriyor.

 

İPEK KUMAŞIN ÖZELLİKLERİ

 

Saf ipek kumaşlar, sahip olduğu eşsiz özellikler sayesinde diğer doğal ve sentetik kumaşlardan ayrılır. 

 

Doğal Parlaklık
İpek lifleri, ışığı yansıtma özelliğine sahip olduğundan kumaşa doğal bir parlaklık kazandırır.
Yumuşak ve Dökümlü
İpekböceğinin ürettiği protein lifleri oldukça incedir, dolayısı ile ipek kumaş tene temas ettiğinde yumuşacık bir his verir ve oldukça dökümlüdür. 
Nefes Alan Kumaş 
İpek kumaşın doğal dokusu hava geçirgenliği yüksek bir yapıya sahiptir, bu da onu sağlıklı ve kullanışlı bir kumaş yapıyor. 
Hafif ve Esnektir
İpek, ince, hafif ve esnek bir kumaştır. Buna rağmen mukavemet açısından güçlü bir kumaştır. 
Hipoalerjenik 
Saf ipekler antialerjik bir kumaştır. Doğal protein yapısı sayesinde toz akarlarını ve alerjenleri barındırmayan ipek kumaşlar alerjiye yatkın ciltler için idealdir. İpek kumaşın ‘hipoalerjenik’ oluşu son zamanda bu kumaşı iç giyim dışında, nevresim, çarşaf ve yastık gibi yatak odası ürünlerin de tercih edilmesini sağlıyor. 
İpek Kumaş Dayanıklıdır
Saf ipekler, kullanma talimatlarına göre uygun kullanıp bakımı buna göre yapılırsa, uzun yıllar kullanılabilen dayanıklı kumaşlardır. 

 

SAF İPEK KULLANIM ALANLARI


Saf ipek kumaşlar, lüks ve zarif yapılarının yanı sıra doğal ve nefes alabilen kumaşları olması dolayısı ile geniş bir kullanım alanına sahiptir. 

 

Modası Hiç Geçmeyen Kumaş: İpek


Hafif, dökümlü ve parlak yapısı ile başta gelinlik ve abiyeler olmak üzere hazır giyimin birçok alanında kullanılan ipek kumaşlar, lüks özelliği ile koleksiyonların değerini yükselten bir kumaştır. Haute couture moda evleri ve tasarımcıların da ilk tercihlerinden olan ipek kumaş, gömlek, bluz, elbise, tunik, kimono yapmak için de idealdir. 

 

İpek Nevresim

 

İpek Nevresim ve Çarşaflar


Ev tekstil ürünlerinde de kullanılan ipek kumaşlar, lüks ve zarif görünümüyle yatak odalarına doğal ve estetik bir dokunuş katıyor. Fakat sadece bu kadar değil! Alerji şikayetlerinin arttığı şu dönemde saf ipek kumaşlar antialerjik özelliği ile yatak odası tekstilinde sıkça tercih edilmeye başlandı. Saf ipek kumaşlar ‘hipoalerjenik’ özelliğinden dolayı toz akarlarını ve alerjenleri hiçbir şekilde barındırmıyor. Dolayısı ile ipek yastık kılıfları, ipek çarşaf ve nevresimler, özellikle alerjik bünyeye sahip olanlar, hamile kadınlar ve çocuklar için sağlıklı bir uyku ortamı sağlar. Doğal ve nefes alan yapıya sahip olan saf ipek kumaşlar, yaz veya kış fark etmeksizin vücut ısısını dengelediği için ipek yatak örtüleri, ipek nevresim ve çarşaflar her mevsim konforlu bir kullanıma sahip. Hassas ciltlere ve alerjik bireylere büyük avantaj sağlayan saf ipekler, ayrıca, yumuşak dokusu sayesinde sizi şımartır; cildinizi aslı tahriş etmez, saç ve cilt sağlığını koruyarak vücudunuz nem dengesini destekler. Ayrıca, doğal protein içeriğine sahip olan ipek kumaşlar, siz uyurken cildinizin kurumasını engelleyerek kırışıklık oluşumunu da azaltır. Zarif ve inceliğine rağmen mukavemet yönünden doğadaki en güçlü liflere sahip olan ipek kumaş, aynı zamanda dayanıklılığı ile evinizde uzun yıllar gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz bir üründür. İpek kumaş, yatık odası dışında perdeler ve salon için dekoratif yastıklar için de kullanılmaktadır. 
Erler Kumaş’ın %100 Saf İpek Kumaşları kendi yastık, nevresim ve çarşafını yapmak isteyenler için farklı renk seçenekleri sunuyor. 

 

İpek Ev Giyim ve İç Giyim Ürünleri


Antialerjik oluşu ve yumuşaklığı ile ev giyim ve iç giyim ürünlerinde de tercih edilen saf ipekler, gecelik, sabahlık, şort ve pijamalarda da kullanılmaktadır. 
İpek Aksesuarlar
Çeşitli aksesuarlarda da kullanılan ipek kumaşlar, kravat, eşarp, eldiven ve fular yapımında da tercih edilmektedir. 
Sanat ve El İşleri 
İpek, çeşitli boyama ve geleneksel el sanatlarında da kullanılan bir malzemedir.

 

İPEK KUMAŞ ÇEŞİTLERİ


% 100 Saf İpek Kumaşlarda ipekböceğinin ürettiği doğal lifler kullanılmakla birlikte, dokuma tekniğine göre parlaklığı, dokusu ve ağırlığı farklı olabilir. Dolayısı ile saf ipek kumaşlarda ipeğin doğal özelliğini koruyan birçok çeşit vardır ve farklı kullanım alanına hitap eder. İşte en yaygın %100 saf ipek kumaş türleri:

İpek Şifon
Lüks şifon kumaş türüne giren bu kumaş ince, hafif ve yarı saydamdır. Pürüzsüz ve hafif parlak bir yüzeyi vardır ve genelde bluzlar, etekler ve şallar için kullanılır.
İpek Saten 
Parlak ve kaygan bir yüzeye sahiptir. Gece kıyafetleri, iç çamaşırı ve döşemelik kumaşlar için idealdir.
Düz ve pürüzsüz bir dokuması vardır.
İpek Organze
Saydam ve hafif olan ipek organzeler, ince ve görece daha sert bir yapıya sahiptirler. Genellikle düğün kıyafetleri ve dekoratif amaçlı kullanılır. 
Dupion İpek 
Dupioni de denilen bu ipek kumaş türü, iki ipek böceğinin birlikte ördüğü kozalardan elde edilir. Hafif pürüzlü bir yüzeyi ve doğal bir dokusu olan Dupion İpek genelde gelinliklerde ve resmi kıyafetlerde kullanılır. 
İpek Tafta 
Taftanın karakteristik özelliğini gösteren ipek taftalar, hafif sert, düz ve parlak bir kumaştır.  Elbise, etek ve ceket yapımında tercih edilir. 
İpek Krep 
Krep kumaş dokusunda olduğu gibi elinizi kumaş yüzeyine sürdüğünüzde hafif pürüzlü bir yüzeyin hissedildiği granüllü bir kumaştır. Hazır giyimde bluz, etek ve elbiseler için kullanılır. Krep de chine, krep jorjet gibi çeşitleri de bulunur.
İpek Jarse 
Esnek ve yumuşak bir yapıya sahip olan ipek jarseler, vücuda oturan özelliği ile daha çok günlük giyim için tercih edilir. 
İpek Muslin 
İnce, hafif ve yumuşak bir kumaş olan ipek müslinler doğal ve mat görünür. Genellikle yazlık giysilerde kullanılır.
İpek Brokar 
Genelde metalik ipliklerin dokumaya girdiği desenli lüks bir ipek kumaş türüdür. Gösterişli yapısı ile haute couture giysilerde, özel abiyelerde ve dekorasyon amaçlı kullanılır. 
Habutai İpek
Hafif, yumuşak ve düz bir ipek türü olan Habutai, basit ve minimalist görünüm arayanlar için idealdir. 
Şallar, bluzlar ve iç giyim ürünlerinde kullanılır.
 

Saf İpek kumaş

 

İPEK KUMAŞ ÇEKER Mİ?


İpek kumaş, doğal bir lif olduğu için hafif çekme yapabilir. Özellikle sıcak suyla yıkandığında veya yüksek ısıda kurutulduğunda boyutunda değişiklikler meydana gelebilir. Bu nedenle, ipek kumaşların soğuk veya ılık suyla yıkanması ve doğal kurutma yöntemlerinin tercih edilmesi önerilir. Yıkarken, çamaşır suyu ve ağartıcı kimyasalların kullanılmamasını tavsiye ederiz. 

 

İPEK KUMAŞ KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR?


Satın alacağınız ipek kumaşın gerçek ipek olup olmadığını ve kalitesini anlamak için dikkate almanız gereken birkaç kriter var. 
Doğal Parlaklık 
%100 saf ipek kumaş, ışığı yansıtarak zarif ve yumuşak bir parlaklık oluşturur. İpek görünümlü sentetik kumaşların ise dikkat çekici plastik bir parıltısı olur. 
Esneklik ve Hafiflik 
Gerçek ipek hafif ve esnektir, kolay kırışmaz ve elinize alıp buruşturduğunuzda kendiliğinden düzelir. Yapay ipekler aynı hafifliği vermeyebilir, kolay kırışabilir. 
Yumuşaklık Testi
Kaliteli ipek kumaşlar son derece yumuşak ve kaygan bir his verir. Sentetik kumaşlar ise genellikle daha sert ve yapay bir dokunuşa sahiptir.
Yakma Testi 
Gerçek ipek kumaş ile sahte ipek kumaşı ayırmak için kullanılan en yaygın testlerden bir yakma testidir. Küçük bir ipek parçasını alıp yaktığınızda saç yanığına benzer bir koku yayar ve parça küle dönüşür. Sentetik ipek kumaşı yaktığınızda ise plastik gibi yanar ve eriyerek sert bir kalıntı bırakır.
Su Emme Testi
Saf ipek kumaşlar suyu çok hızlı emer ve kısa sürede kurur; sentetik kumaşlar ise suyu emmez, yüzeyinde tutar.

 

İPEK KUMAŞ ÇABUK SOLAR MI?


İpek kumaşın rengini koruması, kullanılan boyama yöntemine ve bakımına bağlı olarak değişebilir. Özellikle güneş ışığına ve aşırı yıkamaya maruz kalan ipek kumaşlar zamanla solabilir. Bu nedenle ipek kumaşlar doğrudan güneş ışığından korunmalı, hafif deterjanlarla yıkanmalı ve mümkünse kuru temizleme ile bakım yapılmalıdır.
 

İPEK KUMAŞ TÜRÜNÜN TARİHÇESİ

 

Tarihte ilk ipek kumaş üretiminin Çin’de MÖ 6500 yılına kadar uzadığı tahmin ediliyor. Arkolojik kanıtlara bakıldığında ise en eski ipek kalıntısının MÖ 3600’e tarihlendiği görülüyor. Zaman içinde Çin'de ipek üretimi çok gelişti ve tüm dünyanın ilgisini çeken bir ticaret malına dönüştü. Bu da doğudan batıya uzanan önemli bir ticaret yolu olan İpek Yolu’nu ortaya çıkardı. MS 1100 yılına gelindiğinde ise ipek üretimi Avrupa'da da gelişmeye başlamıştı. Özellikle Venedik ve Floransa’da gelişen ipekçilik önce Fransa ve İspanya'ya daha sonra tüm kıtaya yayıldı. İpek üretiminin Amerika’ya taşınması nispeten daha geç oldu. 17. yüzyılda Amerika'da ipek üretimi büyük bir ivme kazandı. Anadolu'da ise Bursa bir dönem önemli ipek üretim merkezlerindendi. Bugün Çin, Hindistan, Özbekistan, Tayland ve Amerika Birleşik Devletleri en büyük ipek üreticisi ülkelerdendir.

 

ipek kumaş çeşitleri

 

İPEK NASIL ÜRETİLİR?

 

Koza, ipekböceğinin ağzından salgılanan incecik iplerin üst üste gelmesiyle bir yumak gibi görünür. Genelde bu koza 1.25 - 2.25 gram ağırlığındadır ve yaklaşık 500-600 metrelik iple örülmüştür. Bu kozalardan ipek elde etmek oldukça zorlu bir süreçtir. İlk etapta kozalar kaynar suya atılarak kaynatılır. Dövme, çile ve eğirme gibi işlemlerin ardından ham ipek elde edilir. İplikler özelliklerini kaybetmemesi için sabunlu suyla yıkanır veya çapakları alınır. Ardından beyazlatma işlemi yapılarak bükme işlemi ile sonlandırılır.

 

İPEK NASIL BOYANIR?


İpek kumaş, doğal bir kumaştır ve farklı boyama teknikleriyle renklendirilebilir. En yaygın kullanılan yöntemler arasında yer alan Geleneksel Doğal Boyama yönteminde bitkisel ve organik pigmentler kullanılır. Bu yöntemle boyanan ipek, çevre dostu olup yumuşak ve doğal tonlar elde edilir. Moda sektöründe en çok kullanılan boyama yöntemi olan Asit Boyama ise ipek liflerinin parlak ve canlı renkleri en iyi şekilde tutmasını sağlayan özel bir kimyasal boyama yöntemidir. Bunlar dışında, 
ipek lifleriyle kimyasal bağ oluşturan bir boyama türü olan Reaktif Boyama, renklerin daha kalıcı olmasını sağlayan bir yöntemdir. Doğrudan ipek liflerine uygulanan ve genellikle yumuşak renk geçişleri sunan diğer bir boyama yöntemi ise Direkt Boyama tekniğidir. 
 

İPEK KUMAŞLARIN FİYATLARI

 

Saf ipek kumaşlar, yüksek maliyetleri nedeniyle lüks kumaşlar olarak sınıflandırılır ve piyasadaki sentetik kumaşlara göre daha yüksek fiyatlara satılır. Kumaşlar hakkında ayrıntılı bilgiler edinebilmek için www.erlerkumas.com adresini ziyaret edebilir; dilerseniz Erler Tekstil mağazalarından toptan veya perakende alışveriş yapabilirsiniz.

 

DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE İPEK ÜRETİMİ

 

Dünyanın en büyük ipek üreticisi olan Çin, küresel üretimin yaklaşık yüzde 70-80’inini karşılar. Çin’in Zhejiang, Jiangsu ve Sichuan eyaletleri dünyanın en önemli ipek üretim merkezi konumundadır. 
Dünyanın ikinci en büyük ipek üreticisi olan Hindistan, tasarım kumaşlar için eri ipeği ve altın sarısı ünlü muga ipeği ile öne çıkar. Orta Asya’nın en büyük ipek üreticilerinden olan Özbekistan, dünyanın üçüncü büyük ipek üreticisidir ve üretimde geleneksel yöntemlerin korunduğu bir ülkedir. 


El dokuması ipek kumaşlarıyla ünlü Tayland’ın Thai ipeği, yüksek kalitesi ve parlak rengiyle ipek pazarında adından söz ettirir. Güney Amerika’nın en büyük ipek üreticisi Brezilya, Vietnam ve İran küresel ipek ticaretinde rol oynayan diğer ülkelerdir. 
Osmanlı zamanında bir dönem dünyanın en önemli ipek üretim merkezlerine ev sahipliği yapmış olan Türkiye, günümüzde ipek üretiminde küresel bir oyuncu olmasa da küçük ölçekli çiftliklerde ipekböceği üretimi devam etmektedir. Bursa tarihi bir ipekçiliğin merkezi olarak öne çıkmaktadır. Bursa, Osmanlı döneminden beri ipekçilikle anılmış ve bir dönem dünyanın en önemli ipek üretim merkezlerinden biri olmuştur. Günümüzde de Bursa Kozabirlik gibi kuruluşlar sayesinde yerli üretim devam etmektedir. Ayrıca Diyarbakır ve Antakya’da geleneksel yöntemlerle ipek üretimi yapılmaktadır.. 
 

Etiketler: İpek Kumaş
Eylül 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sitemiz içerisindeki deneyeminizi iyileştirmek için çerez (ve benzeri teknikleri) kullanıyoruz. Lütfen Çerez Politikamızı okuyun veya çerez tercihlerinizi buradan değiştirin (bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz). "Kabul et" e tıklayarak, çerez kullanımımıza onay vermiş olursunuz.