Bu imajda yer alan kırmızı elbise görseli Invidia xclsv izniye kullanılmıştır.
D. Ali Yıldız
Krep kumaş, giyim sektörünün popüler kumaşların başında gelir. Kırışmayan dökümlü bir kumaş olan krepi benzersiz kılan ise özel bir çözgü ve atkı düzenine sahip düzensiz dokuma/örme tekniği ile kumaşta kullanılan ipliğin büküm tekniğidir. Kendine özgü karakteristik pütürlü bir dokuya, hatta kumaş yüzeyi yakından incelediğinde mikro düzeyde gelişi güzel tekrar eden buruşukluğa sahip olan krep kumaş , bu özelliğini yüksek bükümlü (high-twist) iplikten alır. Krep kumaşta üretime girecek iplikler, normal ipliklere göre çok daha sıkı şekilde bükülür. Rastgele yerleştirilen yüksek bükümlü iplikler kumaşın kendine özgü doğal pürüzlü dokusunu oluşturur. Başta gelinlik ve abiye gece elbiseleri olmak üzere günlük şık elbiselerde; etek, ceket, bluz, tunik, tulum, pantolon, ferace ve abaya gibi giysilerde kullanılan krep kumaşı daha yakından tanımak isteyenler için ayrıntılı bir krep kumaş rehberi hazırladık. Erler Tekstil’in geniş krep koleksiyonlarını da bulabileceğiniz bu rehberde A’dan Z’ye krep kumaş hakkında merak edilen her şeyi bulabilirsiniz.
KREP KUMAŞ NEDİR?
Krep kumaş, adını kullanılan materyalden değil kendine has dokusundan alan; doğal pürüzlü bir dokuya sahip, kırışmayan, yıkanabilir, hafif, tüy bırakmayan, yapışmayan, -eğer likralı üretilmemişse- elastikiyeti hafif olan mat ve dökümlü bir kumaş türüdür. İç göstermeyen, uzun ömürlü, kolay dikim imkanına sahip olması nedeniyle hazır giyim endüstrisinde yaygın bir biçimde kullanılan krep kumaşın boya tutma kabiliyeti yüksek olduğundan istenilen renklerde üretilmektedir. Krep kumaşlar üretim tekniğine ve kullanılan materyale göre sınıflandırılmaktadır.
KREP KELİMESİNİN KÖKENİ
"Krep" sözcüğü dilimize Fransızca’da “buruşuk” anlamına gelen ‘crêpe’ sözcüğünden geçmiştir. Bu kelime, kumaş yüzeyindeki pürüzlü buruşuk dokuya işaret etmektedir.
KREP KUMAŞIN TARİHÇESİ
Kökeni oldukça eskiye dayanan krep kumaşın ilk ortaya çıkışı, kesin olmamakla birlikte Çin ve Hindistan’a dayandığı tahmin ediliyor. Uzun yıllar geleneksel dokuma teknikleriyle üretilen krep kumaşın Çin'deki ipek dokuma tekniklerine paralel “ipek krep” olarak ortaya çıkıp geliştirildiği tahmin ediliyor. Tarih boyunca kumaş üreticileri, çeşitli malzeme ve teknikler kullanarak farklı krep türleri ortaya çıkarmışlardır. Önce Ortadoğu sonra Avrupa’ya yayılan krep kumaş üretimi, 18. Yüzyıldan itibaren batıda da yaygınlık kazandı. O dönemde lüks tekstil ürünleri arasına giren ipek krep, varsıl Avrupa şehirlerinde zengin soylular arasında hayli popüler hale geldi. 20. yüzyıla gelindiğinde ise modern kumaş üretim tekniklerinin gelişimi ve sentetik polyester elyafların ortaya çıkmasıyla krep kumaş hem çeşitlendi hem de daha ekonomik alternatifleriyle geniş kesimlerin satın alabileceği bir ürün haline geldi. Günümüzde ipek dışında yün, pamuk, polyester ve viskon gibi farklı elyaflardan üretilen krep kumaş, tekstil sektörünün temel kumaşlarından biridir.
KREP KUMAŞ ÜRETİM TEKNİKLERİ
Krep kumaş hem geleneksel yöntemlerle hem de modern makinalarda dokuma veya örme teknikleriyle üretilebilen kumaş türüdür. Geleneksel yöntemlerde ipek gibi doğal iplikler kullanılarak mekanik tezgahlarda ve elde dokuma yapıldığı için ortaya çıkan ürün lüks ve pahalıdır. Modern üretim tekniğinde ise makinelerle birlikte polyester gibi sentetik veya viskon gibi yarı sentetik iplikler de üretime dahil olur. Böylece hızlı ve düşük maliyetli üretim ile krep daha geniş kitlenin ulaşabileceği bir kumaş haline gelir.
Krep kumaş genellikle dokuma bir kumaş olarak bilinir. Oysa örme krepler de vardır ve bu kumaşlar tahmin edileceği gibi daha dokuma kreplere göre daha esnektir.
Krep kumaş, kendine özgü pürüzlü ve buruşuk dokusunu, çözgü (dikey iplikler) ve atkı (yatay iplikler) arasındaki gelişigüzel ve dengesiz düzen sayesinde sağlar. Saat yönünde bükülmüş Z Büküm iplik ile saat yönünün tersine bükülmüş S Büküm iplikler rastgele bir şekilde yönlendirilerek kumaşa doğal bir buruşukluk kazandırılır. Krep kumaşlarda çözgü ve atkı arasındaki yoğunluk farkı da bulunur. Bu da buruşuk görünmeyi sağlayan etmenlerden biridir. Sonuç olarak yüksek bükümlü ipliklerin düzensiz olarak dokunması krep kumaşı hafif pürüzlü bir yüzeye sahip, kırışmayan ve dökümlü bir kumaş haline getirir. Son yıllarda özellikle polyester ve viskon kreplerde kumaşa buruşuk doku kazandırmak için bazı termal ve kimyasal işlemler uygulanmaya başlamıştır.
KREP KUMAŞ HANGİ GİYSİLERDE KULLANILIR?
Kreple kumaşla ilgili en çok merak edilen sorulardan biri: Krep kumaşla ne dikilir? Öncelikle şunun altını çizmek gerekiyor. Kumaş çeşitleri arasında krep kadar geniş bir kullanım alanı olan çok az kumaş türü vardır. İnsanlar, yüzyıllar boyunca krep kumaşı kendi giyim kültürüne göre çeşitli giysiler yapmak için kullanmıştır. Günümüz kadın hazır giyim koleksiyonlarında önemli bir yere sahip olan krep kumaşın giysi türlerine göre geniş bir kullanım yelpazesi vardır. Kumaş yüzeyindeki mikro çizgiler ve dalgaların yarattığı dokusal zenginliği, matlığı ve dökümlü yapısı ile başta abiye ve gelinlikler olmak üzere, günlük şık elbiselerde tek başına veya farklı kumaşlarla eşleştirerek kullanılabilen krep kumaş zarif ve sofistike bir görünüm sağladığı için kadınlar tarafından tercih ediliyor. Ayrıca kolay kırışmayan, dayanıklı ve rahat bir kumaş türü olduğu için de ceket, etek, pantolon, bluz, tunik, ferace, şal ve abaya giyim ürünlerde de kullanılıyor.
KREP KUMAŞ TÜRLERİ
Dokuma ve örme krep diye en temel ayırımı yaptıktan sonra tekstil sektöründe ağırlıklı olarak kullanılan dokuma krepleri, içeriğinde kullanılan hammaddeye göre bir sınıflamaya tabi tutabiliriz. Üretimde kullanılan liflere göre krep kumaşlar şöyle:
İpek Krep (Crepe de Chine)
Doğal ipeğin krep kumaş dokuma tekniğine göre dokunmasıyla elde edilen ipek krepler gerek maliyeti gerekse fiyatı ile lüks kabul edilen ince ve hafif bir krep türüdür. Krep kumaşın alışılmış mat yüzeyine biraz daha parlak zarif bir dokuya sahiptir. Olağanüstü akıcı ve yumuşak olduğu için dökümlü ve pileli kıyafetlere uygun olan ipek kreplerden lüks gece elbiseleri, bluz, gömlek, elbise, etek, sabahlık, kimono, şal, fular yapabilirsiniz. İç giyimde de kullanılan ipek krep çarpıcı renkleriyle Erler Tekstil ürün yelpazesinde İpek Krep De Chine olarak satılmaktadır.
Saten Krep (Anversaten)
Saten krep türünün özelliği, ‘double face’ yani çift taraflı kullanım özelliğine sahip olmasıdır. Bir yüzü parlak ve pürüzsüz saten görünümünde olan bu krepin diğer yüzü klasik krep görünümünde mat bir dokuya sahiptir. Tekstil piyasasının anversaten olarak bildiği polyester içerikli bu özel kumaş, 70’in üzerinde rengiyle Erler Tekstil’in tescilli markası olan Marco Miotti Cady ile biraz daha ince ve hafif versiyonu olan Abraham Cady koleksiyonlarında yer almaktadır.
VIDEO
Bu kumaşı merak edenler Marco Miotti Cady - Anver Saten başlıklı blog yazımıza göz atabilir. Renkleri ve dokusuyla yaratıcılara ilham veren ve hazır giyim koleksiyonlarına değer katan saten krep (anversaten), kalite konusunda hem krep kumaşlarla hem de saten kumaşlarla yarışmaktadır. Erler Tekstil’in daimi saten krep koleksiyonunu oluşturan Marco Miotti Cady ve Abraham Cady başta abiye olmak üzere, şık elbiselerden, gömleklere, bluzlardan eteklere bir çok giysi türünde kullanılmaktadır.
Yün Krep
Doğal yün ipliklerden üretilen yünlü krepler, sıcak tutma özelliği ile daha çok kışlık ve baharlık kumaşlar olarak bilinir. Krep kumaşlara özgü buruşukluğu ve pürüzlerin daha yoğun hissedildiği hafif esnek bir kumaştır. Şık takımlar, ceketler, pantolon ve etekler dışında pardösü, feracelerde de kullanılabilecek bu ürün, doğal nefes alan yapısı ile sağlıklı bir kumaştır. Erler Tekstil’in %100 saf yünden dokunmuş İtalyan yünlü krepleri farklı renk seçenekleriyle siz moda severleri bekliyor.
Şifon Krep
İpek, viskon, polyester iplikler kullanılarak üretilen şifon krepler ince ve hafif yapısı ile genelde yazlık giysilerde kullanılır. Şifonun ince yarı şeffaf yapısını, krep kumaşın pürüzlü ve mat dokusuyla birleştiren şifon krepler dökümlü kumaş olduğu için abiyelerde, yazlık elbiselerde, bluzlarda, gömleklerde fular ve eşarplarda tercih edilir. İç gösterir bir kumaş olduğu için genelde astarla birlikte kullanılan şifon krepin sentetik versiyonları daha ekonomik olmakla birlikte statik elektrik oluşturabilir. Kaygan yapısı dolayısı ile dikişte de nispeten zorluk çıkarabilir. Ayrıca kurutma ve ütüleme sırasında dikkat isteyen bir kumaştır.
Jorjet (Georgette) Krep
Şifon krepe göre daha mat bir görünüme sahip olan jorjet krepler, pürüzlü bir dokuya sahip ince ve hafif bir kumaştır. İpek, polyester, viskon (rayon), pamuk, yün ve elestan (Spandex) gibi ipliklerden dokunabilen jorjet krep içeriğine göre doku ve kullanım özelliği gösterir. Günümüzde piyasada en çok daha ekonomik olduğu için polyester liflerden dokunmuş jorjet krepler yaygındır.
Polyester Krep
Hazır giyim sektöründe oldukça yaygın olarak kullanılan polyester krep kumaşlar, dayanıklı, kolay kırışmayan, dikimi ve bakımı kolay bir kumaş olmasının yanı sıra uygun maliyeti ile de öne çıkıyor. Aynı zamanda çok çeşitli renkte, farklı gramaj ve kalınlıktaki alternatifleriyle piyasayı hareketlendiren polyester krep, gece elbiselerinden, günlük şık elbiselere, ceketlerden, etek ve pantolonlara bir çok giysi türünde kullanılıyor. Kumaş ana kategorisinde geniş bir krep koleksiyonuna yer veren Erler Tekstil marka ve tasarımcılara ilham verecek zengin bir çeşitlilik sunmaktadır. Saten krep (Anversaten) Marco Miotti, Abraham ve İpek Krep De Chine dışında ince ve hafif krep serisinde Zara Krep ve Kristal Krep bulunmaktadır. Bunların dışında Naomi Krep, Double Krep, Kayra Krep, Olivya Krep, Sofia Krep, ve Braga Krep türlerini Erler Tekstil’in ürün gamında bulabilirsiniz.
Stretch Krep
Krep dokumanın elastik lifler karıştırılarak yapıldığı hayli esnek krep kumaşlardır. Bodycon, vücudu saran dar kesimli giysiler, pantolon ve bluz yapmak için kullanılır.
KREP KUMAŞIN KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR?
Kaliteli bir krep kumaş hafif, yumuşak, dökümlü ve cildi rahatsız etmeyen hafif pütürlü bir yüzeye sahiptir. Dokusu cildi rahatsız edecek sertlikte olması, çok ince dayanıksız kumaş düşük kaliteye işaret eder. Kumaşı elinize alıp ışığa tutun, sonra avucunuzda toplayıp buruşturup bırakın. Kaliteli krep kumaşlar genelde sık dokumasından dolayı iç göstermez, kolay kırışmaz. Kumaşa açma germe testi yapın. Kaliteli bir krep kumaş giysiye hareket rahatlığı katan hafif bir esnekliğe sahiptir. Kumaş kenarlarına bakın, iplik atmamışsa elinizdekinin iyi bir krep olduğuna işaret eder. Kumaş rengini kontrol edin; renkler canlı ve kumaşa homojen bir biçimde eşit dağılmış olması gerekir.
KREP KUMAŞ HANGİ MEVSİMİN KUMAŞIDIR?
Krep kumaşla ilgili merak edilen konulardan birisi de krep kumaşın mevsimlere göre kullanımıdır. “Krep kumaş yazlık mı kışlık mı?” Krep kumaş içeriğinde kullanılan materyale ve iplik kalınlığına göre yazlık veya kışlık olabilmektedir. İpek krep, viskon krep, pamuk krepler genelde bahar ve yazlık, yün krepler kışlık ve baharlık, polyester krepler ise mevsimlik olarak kullanılabilir.
KREP KUMAŞ RENKLERİ
Krep kumaş dokuma yapısı gereği yüksek boya tutma kapasitesine sahiptir. Dolayısı ile istenilen her renkte üretim yapılabilmektedir. Krep kumaşın renkleri çabuk solar mı? Eğer siz de bu sorunun cevabını merak ediyorsanız, özellikle polyester krep kumaşlarda renklerin uzun süre canlılığını koruyacağının altını çizelim. Diğer krep türlerinde ise kumaşta kullanılan liflerin içeriğine ve giysi kullanım şartlarına göre bu sürenin değişebileceği söylenebilir.
DESENLİ KREP KUMAŞ OLUR MU?
Genel olarak düz renkte dokuma veya örme olarak üretilen krep kumaşların kendinden desenli olanları da bulunmaktadır. Ayrıca dijital baskıya uygun olduğu için piyasada rengarenk desenlerde krep emprimeler de bulmak mümkündür.
KREP KUMAŞ ESNEK MİDİR?
Biraz kullanılan ipliğe bağlı değişmekle birlikte dokuma krep kumaşlarda mekanik streç diye tanımlayabileceğimiz hafif bir esneklik vardır. Fakat asla kendini bırakmaz, uzun süre deforme olmadan kullanılabilecek mukavemeti güçlü bir kumaştır. Eğer içinde likra kullanılmışsa esneme özelliği olabilir. Örme krep kumaşlar dokuma krep kumaşlara göre daha esnektir.
KREP KUMAŞIN DİKİŞ PERFORMANSI
Krep kumaşla ilgili en çok merak edilen konulardan biri krep kumaş kolay dikilir mi ve krep kumaş özel bir iğneye ihtiyaç duyar mı? Terzilerin ve makinecilerin çok sevdiği bir kumaş olan krep, özel bir iğneye ihtiyaç duymayan, zahmetsiz dikiş imkânı sunan kolay bir kumaştır. Fakat, dokunduğu ipliğe ve inceliğine bağlı olarak bazı yazlık kumaşların dikimi biraz daha özen ister. Krem kumaş kullanıcıların dikkat etmesi gereken noktalardan biri, kumaş kenarlarının talazlanmaması yani iplik çıkmaması için mutlaka sürfile veya overlok yapılması gerekiyor.
KREP KUMAŞ ÇEKER Mİ?
Krep hem ipliklerinin yüksek büküm olması hem de sıkı dokumasından dolayı genel olarak çekmeyen kumaş türleri arasında gösterilir. Yine de bunun en doğru cevabı giysinizde ne tür bir krep kullanıldığıyla ilgilidir. Sentetik elyaflardan üretilen polyester krepler asla çekmez. Fakat ipek, pamuk, yün gibi doğal ipliklerden üretilen krep kumaşlar çekebilir. Dolayısı ile alacağınız herhangi bir krep giysinin bakım ve kullanım talimatına dikkat etmenizi öneririz.
KREP KUMAŞ NEFES ALIR MI?
Yün, pamuk, ipek ve viskon gibi doğal ipliklerden üretilmiş dokuma krep kumaşlar nefes alır özelliktedir. Ayrıca örme krepler de bu konuda daha avantajlıdır. Polyester içerikli krep kumaşlar ise daha az hava geçirgen olurlar.
KREP KUMAŞIN BAKIMI VE TEMİZLİĞİ?
Krep kumaş giysilerinizi nemden arınmış kuru yerde askıda muhafaza ediniz. Kumaşınızın içinde ipek, pamuk ve yün gibi doğal elyaflar varsa temizliğini de bu materyallere göre daha hassas yapmaya dikkat etmelisiniz. Polyester krep kumaşların bakımı çok daha kolaydır. Uygun sıcaklıkta elde veya makinede rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Ağartıcı, güçlü deterjanlar kullanmaktan kaçınmalısınız.
KREP KUMAŞ NEREDEN ALINIR?
Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde toptan ve perakende krep kumaş satan mağazalar bulunmaktadır. İstanbul’da toptan krep kumaş satan firmalar genelde hazır giyim üretimi yapılan bölgelerin yanında konuşlanmıştır. Son zamanlarda internet üzerinden de toptan ve perakende krep kumaş satışı gerçekleştirilmektedir. Burada herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için bilinir ve güvenilir markalardan ve mağazalardan alışveriş yapılamasını tavsiye ediyoruz.
Zengin krep koleksiyonu ile birçok marka ve tasarımcıya hizmet veren Erler Tekstil, Avrupa Yakası’nda olanlar için Nişantaşı ve Osmanbey’deki üç mağazasında, Anadolu Yakası’nda olanlar için ise Ümraniye mağazası ile hizmet vermektedir. Toptan ve perakende krep kumaş satın alabileceğiniz bu mağazalar dışında krep kumaş türlerini incelemek ve 'online' satın alma yapmak için www.erlerkumaş.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
KREP KUMAŞ FİYATLARI HAKKINDA
Krep kumaş fiyatları türlerine göre değişkenlik gösterdiği için genelleme yapmak zordur. Kreplerin kullanılan iplik, gramajları arasında fark olduğu gibi fiyatları da farklıdır. Örneğin Erler Tekstil’in İpek Krep De Chine, saf ipekten dokunmuş lüks bir kumaş olduğu için fiyatı diğer krep kumaşlara göre yüksektir. Erler’in krep kumaşlarının eni ortalama 150 cm, gmajları ise kullanılan iplik ve dokuma tekniğine göre farklılık göstermektedir. Fiyatlarını incelemek ve farklı renk alternatiflerini için www.erlerkumas.com adresini ziyaret edebilir ve top olarak ya da istediğiniz ölçüde kumaşı “online” olarak satın alabilirsiniz.
NOT
Kurulduğu 1992 yılından itibaren Türkiye'nin önde gelen hazır giyim markalarına ve moda tasarımcılarının kumaş ihtiyacını karşılayan Erler Tekstil için hazırlanan bu rehber, krep kumaşların özellikleri hakkında ve nasıl kullanılacağına dair detaylı bilgiler sunmaktadır.