Doğru bir smokin veya iyi bir klasik erkek takım elbisesi nasıl olmalı? Takım elbise alırken veya diktirirken nelere dikkat edilmeli? Takım elbisenin kumaşı nasıl olmalı? Damatlık için nasıl bir takım seçmeliyim? Bu yazımızda bunun gibi takım elbise ve smokinlerle ilgili birçok soruya cevap bulacaksınız.
Belki smokin ve frak için bunu söyleyemeyiz fakat, klasik bir takım elbise, her centilmen erkeğin gardırobunda bulunması gereken temel parçalardan kabul edilir. “Dress code” yani kıyafet kuralının olduğu resmi davet ve törenler dışında, bir kuralın belirtilmediği düğün, nişan gibi özel günlerde; şık organizasyonlarda, dışarıda yenilecek bir akşam yemeğinde veya günlük çalışma hayatında ofis içinde takım elbise giymek adabımuaşeretten sayılır. Aynı zamanda zahmetsiz şıklığın anahtarı kurtarıcı bir giysi olan takım elbisede tercih edilecek renk ve kalıbın yanı sıra gömlek, kravat, ayakkabı ve kemer gibi tamamlayıcı aksesuarların doğru şekilde bir araya getirilmesi kişiye çekici bir stil kazandırır.
Kaliteli kumaştan, güncel kalıplarla vücut tipine uygun dikilmiş iyi bir takım elbise, erkeği güçlü, çekici ve güven veren bir beyefendiye dönüştürür. Bundan dolayı kişiye özgüven kazandırır ve kendini iyi hissetmesini sağlar. Bu da hem vücut diline hem de çevresiyle kurduğu ilişkiye pozitif olarak yansır.
Takım elbise veya smokin ‘fast fashion’ ürünü gibi her sezon satın alınmadığı gibi fiyat olarak da mevsimlik alışverişlerden daha maliyetli olacağı için kişinin yatırımlık bir parça gibi düşünüp doğru karar vermesi gerekir. Satın alınacak elbisenin uzun süre kullanıma uygun zamansız tasarım ve renkte, kaliteli bir kumaştan üretilmiş olması önemlidir. İster diktirin ister hazır giyim firmalarının ürettiği takım elbiselerden alın, karar vermeden önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. Doğru bedeni bulmak, güncel modaya, vücut tipine ve kişisel tarzınıza uygun kalıp seçmek; rengine ve birlikte kullanılacak aksesuarlara karar vermek takım elbise alırken önemli detaylardır. Ayrıca, yatırımlık parça olduğu için takım elbisede kullanılan kumaş, konfor seviyesi ve dayanıklılık gerçekten çok önemlidir. Bunları birazdan ayrıntılı bir biçimde ele alacağız ama öncesinde smokin ve takım elbise arasındaki farklar ve hangisinin nerede tercih edilmesi gerektiğine kısaca değinelim.
TAKIM ELBİSE, SMOKİN ve FRAK ARASINDA NE FARK VAR?
Klasik erkek giyimi denilince akla sadece iki kıyafet gelir. Birincisi günlük giyim kadar olmasa da hayatın her alanında kullanılabilen takım elbise; ikincisi ise sadece resmi davetlerde veya balo, tören ve düğün gibi özel etkinliklerde tercih edilen smokin. Bir de sadece resmi davetlerde protokol giysisi kabul edilen ve çok daha az kullanım alanı olan frak bunlara eklenebilir. Bu üç kıyafet ilk bakışta birbirine benzese de hem eşleştirilen parçalar hem giyinme şekilleri bakımından aralarında bir çok fark bulunuyor.
Smokin ve frak kendi içinde standartları olan bir kıyafettir. Özellikle smokin de farklı renklerini görsek de ağırlıkta siyah renktedir. Takım elbise ise her renk olabilir. Frak ile smokini birbirine karıştıranlar için kısa bir açıklama yapalım. Frak, ceket tipi ve papyon tercihi ile smokinden ayrılır. Daha çok devletin resmi törenlerinde ve opera ve balo gibi kimi özel durumlarda giyilen frakta ceketin ön tarafı bel hizasında biter, arkası ise smokin ceketine göre uzundur. Frakta gömlek düğmelerinde ve papyonda beyaz renk tercih edilir, smokin de ise genelde siyah. Frak giymenin unutulmaması gereken bir diğer kuralı ise yelek giyilecekse gündüz siyah, gece beyaz yelek giyilmesi gerekiyor.
Smokinin takım elbise ile farklarına gelince; takım elbise, kravatla, papyonla veya bunlar olmadan kullanılabilen daha esnek bir kıyafettir. Erler Tekstil’in lüks takım elbiselik kumaş koleksiyonlarında yer alan Dormeuil, Vitale Barberis, Optimax ve Altınyıldız gibi markalara ait kumaşlar takım elbise için en uygun kumaşlardır. Yaka biçimi, düğme sayısı, ceketin kapama şekli modeline göre farklılıklar gösterebilir; tek renk kumaştan üretilir. Uygun renk ve yakaya sahip gömlek, kemer ve onunla uyumlu bir ayakkabı ile kullanılır. Smokin ise kemer kullanılmaz, onun yerine saten benzeri parlak kumaşlardan bir kuşak, genelde aynı renkte şal yaka veya kruvaze yaka detayı bulunur. Ayakkabı ise kuşaktaki parlaklıkla uyumlu olarak siyah rugan ve parlak deri tercih edilir. Yine aynı şekilde smokinde Fransız manşete sahip “Ata Yaka” veya “Kanat Yaka” denilen dar kesimli kolalı gömlekler kullanılır. Smokin gömleğinde dikey olarak inen ince pileler oldukça şık bir görünüm yaratmaktadır. Son olarak cep mendili kullanmak smokin giyinmenin kuralları arasında yer alır.
Kullanım alanına baktığımızda da takım elbiseler resmi davetlerde, düğün yemek gibi organizasyonlarda, ofiste ve günlük giyimde günün her saati kullanılabilirken, smokinler yalnızca resmi davetlerde, düğünde damatlık olarak kullanılır.
TAKIM ELBİSE SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREK?
Damatlık bir smokin veya genel kullanım için bir takım elbise bakıyorsanız, öncelikle kendi vücut yapınıza uygun bir tarz belirlemenizde fayda var. Zira siz uzun süre farklı mekanlarda giyinebileceğiniz, yatırımlık bir parça alıyorsunuz. Özellikle takım elbiselerde ceket ve pantolonun kalıbı, kesimi ve detayların büyük fark yarattığını unutmamanız gerekiyor. Sadece cekette bile yaka ve yırtmaç detayı, düğme sayısı ve cep şekli, kaç drop olduğu gibi birçok detay bulunmaktadır. Tarzınıza uygun bir stile ve vücut tipinize uygun kalıba sahip kaliteli kumaşın kullanıldığı bir takım elbise sizi her zaman mutlu edecektir. Şimdi gelin takım elbise alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini kısa başlıklar halinde inceleyelim.
MODASI GEÇMEYEN TAKIM ELBİSE ALIN
2024 yazında ‘oversize’ takım takım elbiseler moda oldu ve neredeyse tüm modaevlerinin koleksiyonlarında yer aldı. Bir önceki sezon kruvaze ceketli takımlar, çok değil, bir iki sezon önce ise slim fit takım elbiseler modaydı. Şayet iki sezonda bir takım elbise almak gibi bir merakınız yoksa, alacağınız takım elbisenin güncel modanın kodlarını değil, zamanı geçmeyecek klasik elbise kodlarına sahip olmasını öneririz. Renk olarak siyah, antrasit ve lacivert başta olmak üzere koyu tonlarda, gereğinden fazla dar veya bol olmayan, pot yapmayan, dikişleri kusursuz bir takım elbise sizin için ideal olacaktır. Ama son yıllarda canlı tonlara sahip desenli takım elbiselerin de yaygın bir biçimde kullanıldığını unutmamanız gerekiyor.
BEDEN ÖLÇÜLERİNİZİ BİLİN
Bir takım elbisenin mükemmel görünümü için omuzların duruşu, ceket ve kol boyu, pantolon paçasının uzunluğu tam olmalıdır. Dolayısı ile takım elbise almadan önce beden ölçülerinizi tam olarak bilmenizde fayda var. Takım elbise denerken, ceketin göğüs kısmının tam oturmasına, etek ucunun kalçayı kapatmasına dikkat edilmesi gerekir. Yeri gelmişken pratik bir bilgi verelim: İdeal ceket boyu, kollar yan tarafta düz bir şekilde tutulduğunda başparmağın ortasına gelen çizgidir. Bu aynı zamanda pantolon fermuarının en alt bitiş noktası olmalıdır. Ayrıca ceketi giyince kolların rahat hareket ediyor olması, kol uzunluğunun dengeli olması da önemli bir konudur. Buradaki ölçüt de gömlek manşetinin ceket kolunun altından 1 cm kadar çıkmasıdır.
DROP NEDİR?
Yeri gelmişken takım elbiselerde arada duyduğumuz bir sözcük olan drop nedir ve “takım elbiselerde drop nasıl hesaplanır” sorusunun cevabını da verelim. Drop en basit tanımıyla takım elbisede özellikle ceketin farklı vücut tiplerine dengeli bir biçimde oturmasını sağlamak için kalıbı ile ilgili geliştirilen bir standarttır. Takım elbisede drop ölçüleri; göğüs, bel ve boy arasındaki dengeyi sağlar. Standart bedenlerde drop değeri 6’dır. Bu değer arttıkça takımın veya ceketin bel çevresi daralır, küçüldükçe bel çevresi büyür. Bu sistem, yaş aldıkça göbek çevresi büyüyen erkeklerin takım elbise ihtiyacı için geliştirilmiştir. Kısa ve daha geniş bir göbek çevresine sahip erkekler 4 drop, uzun ve ince yapılı erkekler 7 ve 8 drop ceketler tercih ederler.
TAKIM ELBİSENİN KALIBI RAHAT OLMALI
Eğer sizin için tasarlanıp dikilmiş bir takım elbise almıyorsanız, satın alacağınız takım elbisede en önemli detay kalıbıdır. Ceket göğüs ve omuzlar tam oturmalı, potluk veya gerginlik hissetmemelisiniz. Ceketin ön düğmesini iliklediğinizde rahat olmalı, ceket boyu, pantolon boyu tam olmalıdır. Takım elbiselerde ideal pantolon boyu, kişi dik durduğunda çorabın tamamen kapanması ama ayakkabının üzerinde de yığılma yapmaması şeklinde tanımlanabilir. Takım elbiselerin genel olarak ‘slim fit’, ‘regular’ veya klasik gibi farklı kalıplara sahip olduğunu unutmayın. Ayrıca, İngiliz, İtalyan ve Amerikan tipi takım elbise modelleri diye bir sınıflama olduğunu da hatırlatalım. İngiliz tipi takım elbise modelleri, tipik olarak ceket boyu biraz daha uzun, pantolonu pilelidir. Vücudu sarar fakat hareket kabiliyetini sınırlamaz. Düğmelerin el yapımı olması makbuldür. Daha ağırbaşlı ve otoriter bir görünüm kazanmak isterseniz İngiliz tarzı takım elbise tercih edebilirsiniz. İtalyan kesim takım elbiseler ise ‘slim fit’ kalıpları ile daha dar kesimli ve iki düğmelidir. Amerikan kesim takım elbiselerin karakteristik özelliği ise daha geniş vücut yapılarına uyumlu olarak daha geniş kalıptır. Üç veya iki düğmeli olarak tasarlanan Amerikan tipi takım elbiselerde kruvaze ceketler hayli popüler. Bunların arasından hangisi sizin vücudunuza uygunsa o yönde tercih yapmalısınız.
Takım elbisenin pantolonunu seçerken belinin ne çok dar ne çok bol olmaması gerekiyor. Bunun için de giyindiğinizde iki parmağınızı belinize rahatça giriyor olması yeterlidir.
İYİ BİR TAKIM ELBİSENİN SIRRI KUMAŞINDADIR.
Yatırımlık bir parça olan takım elbisenin her zaman şık görünümünü koruması, konforlu ve uzun ömürlü olmasının sırrı kullanılan kumaştandır. Kumaşın cinsi ve kalitesi takım elbisenin kullanım amacına, hava koşullarına ve kişisel tercihlere göre seçilmelidir.
Özellikle kışlık klasik erkek takımlarında en çok kullanılan kumaş, yün ve yün karışımlı kumaşlardır. Doğal ve nefes alabilir olmasının yanı sıra dayanıklı oluşuyla tercih edilir. Yazlık takım elbiseler için daha ince yünlü kumaşlar üretilmektedir. Yün karışımları ise genellikle polyester, viskon veya likra gibi sentetik liflerle birleştirilmiş yün içerir. Bunlar daha az kırışma kırışma eğilimindedir ve daha ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Daha çok yazlık takımlarda kullanılan iki kumaş türü keten ve pamuklu kumaşlar, rahat, hafif ve nefes alabilir bir yapıya sahiptirler. Ancak kırışmaya eğilimli olduğu için düzenli ütü gerektirebilir.
Takım elbiselerde son zamanlarda çok fazla kullanılan mikrofiber ve polyester gibi sentetik kumaşlar ise dayanıklı oluşları ve daha az kırışıyor oluşunun yanı sıra daha ekonomik bir seçenek olarak yer alıyor.
VIDEO
ISMARLAMA TAKIM ELBİSELİK KUMAŞLAR NEREDEN ALINIR?
Eğer iyi bir terziniz var ve istediğiniz takım elbiseyi diktirecekseniz kumaş seçimini kendi zevkinize göre bizzat sizin yapmanız takım elbiseyi sizin için daha değerli kılacaktır. Bugün piyasada yerli ve yabancı menşeili birçok kumaş bulunmaktadır. Klasik erkek takım elbiselik kumaşlar konusunda dünyanın en önemli markalarının kumaş koleksiyonlarına yer veren Erler Kumaş’ın Nişantaşı, Osmanbey ve Ümraniye mağazalarını ziyaret ederek takım elbiselik kumaşları yakından inceleyebilirsiniz. Halen satışta olan kumaş çeşitleri arasında Dormeuil, Vitale Barberis, Optimax ve Altınyıldız gibi markalara ait kumaşlar bulunmaktadır. Şehir dışında olanlar için erlerkumas.com internet sitesinden de sipariş oluşturulabiliyor. Kupon olarak satılan bu lüks kumaşlar, sanat ve cemiyet hayatının önde gelen erkekleri tarafından tercih ediliyor.
TAKIM ELBİSE KOMBİNİ VE DETAYLAR
Takım elbisede düğme, cep ve yaka şekli, astarı, dikiş kalitesi genel görünümü etkileyen detaylardır. Birlikte kullanılacak mendil, gömlek, kravat, kemer, ayakkabı ve çorap uyumu ise etkileyici bir stilin anahtarıdır.
BÜTÇENİZE UYGUN TAKIM ELBİSE ALIN
Kaliteli bir takım elbise yatırım yapmaya değer uzun ömürlü giysidir. Bunun için daha kaliteli bir takım elbise için bütçenizi biraz zorlayabilirsiniz. Fakat, iyi bir takım elbise alacağım diye de bütçenizi fazla aşmamaya özen gösterin. İyi bir araştırma ile bütçenize uygun kaliteli takım elbiseler de bulabilirsiniz.
TAKIM ELBİSE GİYİNİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
Ceketiniz iki düğmeli ise alt düğmenin kapatılmayacağını, üç düğmeli ceketlerde ise orta düğmenin her zaman, üst düğmenin duruma göre kapatılacağını ve alt düğmenin kapanmayacağını bilmelisiniz. Otururken ceketinizi kesinlikle iliklemeyin. Ayrıca yelek giyiyorsanız, en alt düğmesini açık bırakmalısınız. Gömlek manşeti ceket kolundan 1 cm kadar dışarıda olmalıdır
Kravatınızın takım elbisenin renginden koyu olmalı ve dengeli bir görünüm için genişliği ceketinizin yaka genişliği ile eşit olmalı. Şayet mendil kullanacaksanız, kravatınızla aynı desen veya kumaştan olmamasına dikkat edin. Bağladığınızda da kravat uzunluğunun kemerde bitmesine dikkat etmelisiniz. Kemeriniz kumaş pantolonla uyumlu incelikte ve ayakkabı ile aynı renkte olması gerekir.