Hangi Giysiye Kaç Metre Kumaş Gider?

Hangi Giysiye Kaç Metre Kumaş Gider?

Herhangi bir şey dikmek ve diktirmek isteyen kişinin cevabını bilmesi gereken iki önemli soru var: “Dikilecek ürüne en uygun kumaş hangisi ve kaç metre kumaş gider?” Bir abiye gece elbisesi için kaç metre kumaş gereklidir? Kadın gömleği için ne kadar kumaş kullanmak gerekir? Etek için ne kadar kumaş almalıyım? Havuç pantolon için hangi kumaştan ne kadar almalıyım? Sizler için bu ve benzeri soruların cevabını bulabileceğiniz küçük bir rehber hazırladık.

Hangi Giyside Ne Tür Kumaş Kullanacağım?

Öncelikle hangi kumaştan ne kadar almanız gerektiğinin cevabı doğrudan dikmek istediğiniz giysiyle ilgilidir. İhtiyacınız olan kumaş miktarı dikilecek ürüne göre değişmektedir. Örneğin bir abiye gece elbisesi ile günlük kullanım için düşünülen midi elbise arasında hem kumaş türleri, hem kullanılacak kumaş miktarı açısından ciddi farklar vardır. Veya bir gömlek ve bluzla bir pantolon için alınacak kumaş türleri ve metrajları da farklı olacaktır. Dolayısı ile aklınızdaki modele karar verdikten sonra önce o giysiye yakışacak, tasarım detaylarını en iyi şekilde yansıtacak kumaşı bulmalısınız. Karşınıza onlarca seçenek çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bu seçeneklerden hangisinin tasarımınızı karşılayacak özellikler gösterdiğidir. Örneğin omuzda kabarık halde kalması gereken fırfır detayını yumuşak akıcı bir kumaş ile veremezsiniz, bunun için daha katı bir kumaşa ihtiyacınız vardır. Veya ofiste giyebileceğiniz jilet gibi bir pantolon istiyorsanız, ütü tutmayan akıcı bir kumaşla istediğiniz sonucu alamazsanız. Erler Kumaş’tan yapacağınız alışverişlerde bu konuda mağaza görevlilerinden yardım alabilir, elinizdeki modele uygun kumaş çeşitlerinden bir seçim yapabilirsiniz. Fakat öncesinde bir fikir sahibi olmak istiyorsanız www.erlerkumas.com adresindeki kumaşları inceleyerek ürün özellikleri ve nerelerde kullanıldığı hakkında genel bir bilgi edinebilirsiniz. Aynı şekilde mesleğe yıllarını vermiş kumaş duayeni Tuncer Özvar’ın ErlerTekstil’in Youtube www.youtube.com/c/ErlerTekstil  kanalında yayınlanan kumaş tanıtım videoların da göz atabilirsiniz. Siz elinizdeki modele en uygun kumaş türlerini seçip, rengine ve desenine karar verdikten sipariş aşamasında cevabını vermeniz gereken bir soru daha var: “Kaç metre kumaş almam gerekir?”

Kumaşın En Boy Ölçüsü

Öncelikle kumaş alanların en çok karşılaştığı en ve boy kavramlarına açıklık getirelim. Kumaşın eni sabit, boyu değişkendir. Tek veya çift en olabilen hazır giyim kumaşlarının sabit tarafı ortalama tek ende 70cm olurken, çift ende 140cm-150cm arasındadır. Erler Kumaş ürünlerinin eni genel olarak 130cm, 140cm, 150cm civarındadır. Kumaşın boyu ise tambura sarılı kumaşın uzunluğunu ifade eder ki 20 metreden başlayarak 200 metreye kadar çıkmaktadır. Dolayısı ile ister mağazadan ister online olarak kumaş satın alırken önce sabit olan en ölçüsüne öğrenmelisiniz. Böylece boyunu, ihtiyacınız olduğu kadar kestirebilirsiniz.

Hangi Giyside Ne Kadar Kumaş Kullanılır?

Şimdi gelin giysi türlerine göre kumaş seçimi ve hangi giyside ne kadar kumaş kullanıldığını yaklaşık rakamları ile görelim. Aşağıda göreceğiniz rakamlar standart beden aralığı kabul edilen 36, 38, 40 beden giysiler için yaklaşık olarak verilmiştir. Modelinizdeki detaylar ve bedeninize göre sapmalar olabileceğini lütfen unutmayın.

Gelinlik ve Abiyelerde Ne Kadar Kumaş Kullanılır?

Mevsimine göre ipek, saten, şifon, krep, tül, organze, metalik simli örmeler, jakar, pul-payet işleme kumaşlar, brode, kadife, dantel, Hint menşeili boncuk ve taş işlemeli kumaşların tercih edildiği abiye gece elbiselerinde ihtiyaç duyulan kumaş miktarı elbisenin modeline ve detaylarına göre değişir.

Yalın bir tasarıma sahip uzun kollu abiye elbise için ortalama 4 metre kumaş satın almalısınız. Eğer abiyede uzun kol, kabarık uzun etek; katman, pile, fırfır, cep, kuyruk ve pelerin gibi detaylar varsa, ihtiyaç duyulacak kumaş miktarı 8 metreye kadar çıkacaktır. Kimi gelinlik modellerinde bu rakam 12 metreye kadar çıktığı oluyor.

Maksi Boy, Midi Boy ve Mini Elbisede Ne Kadar Kumaş Kullanılır?

Sadece günlük kullanım için değil, özel bir davette veya çalışan kadınların ofiste giyebildiği çok yönlü kullanımı olan pratik bir giysi olan elbiseler kadın gardırobunun kilit parçası kabul ediliyor. Vücut kusurlarını gizleyen, gün boyu rahat edilen elbiselerde kumaş seçimi mevsimsel döngüye uygun olarak değişir. Sonbaharla birlikte elbiselerde ekose veya kendinden desenli dokulu kışlık dokumalar, yünlüler, örme jarseler, kadife, deri ve trikolar, kalın krepler ve satenler tercih edilirken, ilkbaharla birlikte hafif uçucu kumaşlardan emprime baskılar başta olmak üzere daha serin tutan pamuklu kumaşlar, şifon, ipek, viskon, denim ve tül gibi ince kumaşlar tercih edilir. Elbise için kumaş seçim yaparken kolay buruşmayan, kumaşın yıkanabilir özellikte olması, kolay dikilmesi ve uzun ömürlü olması gibi özelliklerine bakılmasında fayda var.

Gelelim, boylarına göre elbiseler için ihtiyaç duyacağınız kumaş miktarlarına.                                                                           

Manto, Ferace, Pardösü ve Kabanda Ne Kadar Kumaş Kullanılır?

Kışlık kabanlar ve mantolarda genelde yünlü kumaşlar tercih edilmekle birlikte son yıllarda tekstil üretim teknolojilerindeki gelişmelere paralel polyester karışımı kumaşlar da fiyat ve performans açısından tercih edilir oldu. Erler Tekstil’in yünlü kumaş koleksiyonları arasında yer alan İtalyan tüvit kumaşlar, ithal şanel kumaşlar, yünlü ekoseler, İtalyan şarmolen ve lastikotin ile diğer adı jorjet olan yün krepler bu tür giysiler için ideal olabilir. Bunun yanında pardösü ve ferace gibi daha ince giysiler için krep ve saten kumaş çeşitlerine bakabilirsiniz.

Dış giyim ünlerinde giysinin boyunun yanı sıra, cep ve yaka detayları ihtiyaç duyulan kumaş miktarını etkilemektedir. Dış giyimde kullanılan yaklaşık kumaş miktarı şöyle:

Maksi Boy ’owersize’ manto için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                3,5

Diz altı cepli bir kaban için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                          3 m

Midi Boy diz üstü cepli bir kaban için duyulan kumaş miktarı:                                    2.5 m

Kısa kaban için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                              2 m

Pardösü için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                                  3-3,5

Pelerin ve panço için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                   1,5-2 m

Ferace için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                                     3 m       

Kap için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                                          3 m

 

Ceket, Etek ve Pantolonda Ne Kadar Kumaş Kullanılır?

Özellikle çalışan kadınların tercih ettiği takımlar veya ceket altına giyilen etek ve pantolonlar günü kurtaran kilit parçalar olarak kabul edilir. Bu gruptaki herhangi bir giysi için kumaş bakarken yine mevsimsel kriterler ve modelin özelliği dikkate alınmalı. Kışlık yün kumaşlar, ekose ve çizgili kumaşlar, laminasyonla daha katı hale getirilmiş kumaşlar, saten, kadife ve derilerin yanı sıra krepler de bu ürün grubu için tercih edilebilir. Erler Tekstil koleksiyonları arasında yer alan İtalyan tüvit, ithal şanel kumaşlar ve İtalyan şarmolen ve lastikotin kışlık takımlar ve ceketler için ideal bir seçim olacaktır. Yazlık etekler için ise krepler ve emprime baskılı uçucu kumaşlar tercih edilebilir. Klasik erkek takımları için ise lüks bir kumaş türü olan Dormeuil önerilir.

Ceketlerde kullanılan kumaş miktarları

Klasik uzun bir ceket için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                               2 m

Kısa bir ceket için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                           1,5 m – 2 m

Kısa şanel ceket için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                       1,5 m

 

Eteklerde Kullanılan Kumaş Miktarları

 

Maksi boy kloş etek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                5 m

Maksi boy yarım kloş etek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                     3 m

Midi boy kloş etek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                  2.5 m

Midi boy yarım kloş etek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                       1,5 m

Midi boy cepli çan etek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                          1.5 m

Midi boy çan etek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                   1 m

Kalem etek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                               1 m

Mini boy etek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                          0,6 m

 

Pantolonlarda Kullanılan Kumaş Miktarları

 

İspanyol paça bol pantolon için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                 2 m

Bilekte biten bol pantolon ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                          1.7 m

Bilekte biten havuç pantolon için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:              1.5 m

Boru paça pantolon için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                              1.3 m                   

Kısa pantolon için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                         1 m

 

Diğer giysilerde kullanılan kumaş miktarları

 

Uzun kollu tulum için ihtiyaç duyun kumaş miktarı:                                       3 m

Salopet tulum için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                         2 m

Kimono için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                    1,6 - 2 m

Gömlek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                    1.6 m

Tunik için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                         2 m

Eşofman takımı için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı                                        3 m

Kapüşonlu sweatshirt için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                            2 m

Pijama takımı için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                          3 m

Yelek için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                         1 m

Eşarp ve şal için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                             1 m

Mayo için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                                        1 m       

Şalvar için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                       2.2 m

Atlet için ihtiyaç duyulan kumaş miktarı:                                          0.6 m

 

 

 

Etiketler: haotu couture, kumaş rehberi
Kasım 23, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sitemiz içerisindeki deneyeminizi iyileştirmek için çerez (ve benzeri teknikleri) kullanıyoruz. Lütfen Çerez Politikamızı okuyun veya çerez tercihlerinizi buradan değiştirin (bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz). "Kabul et" e tıklayarak, çerez kullanımımıza onay vermiş olursunuz.